Trouwen hoeft niet altijd duur te zijn

Vroeger, zeker tot eind jaren 80 van de vorige eeuw, bestonden er bepaalde wijd gedeelde normen over het verloop van de trouwdag. Verloven hoefde niet eens zozeer meer, maar een bruiloft behoorde in ieder geval de volgende standaard elementen te bevatten: de ceremonie bij de gemeente, een eventuele kerkelijke inzegening, en vervolgens was daar dan de receptie, het diner, en het feest.

Zo behoorde een bruiloft te verlopen. En was je eenmaal 12,5 jaar getrouwd (je ‘koperen huwelijk’), dan volgde er een feest in een zaaltje. Idem dito bij het 25 jarig huwelijk (het ‘zilveren’ huwelijk). Dit werd gewoon van je verwacht. Natuurlijk werd er dan gestijldanst tijdens zo’n feest, want alle gasten konden destijds stijldansen; ook dat hoorde bij je opvoeding. En mocht je het beiden in goede gezondheid halen, dan volgde opnieuw een feest bij het 50 jarig huwelijk (‘het gouden huwelijk). Vaak komt de burgemeester dan nog even langs en mag je als bejaard echtpaar op de foto, die dan in de plaatselijke krant verschijnt.

Kentering van vaste patronen

Ineens, ergens in de jaren ’90, ontstond er een kentering. Mensen kozen steeds vaker voor zichzelf; voor een vakantie met het hele gezin bijvoorbeeld -bij een koperen huwelijk- in plaats van het verwachte feest in een feestzaaltje. Dergelijke trendbreuken werken aanstekelijk; als de ander dat doet, dan kun je daar zelf eigenlijk ook wel voor kiezen. “Pioniers” effende het pad hiermee voor vele stellen. Ineens was het “feestje in de feestzaal” helemaal niet meer zo vanzelfsprekend, en wordt het tegenwoordig zelfs als een ‘plattelandsachtige’ traditionele gebeurtenis gezien. Iets ouderwets. En wil je er toch iets aan doen, dan geef je een etentje voor intimi, waarmee de kous af is. Iedereen accepteert het als iets volstrekt normaals tegenwoordig.

Eigentijdse trouwdag

Zelfs aan de trouwdag mag gemord worden. Natuurlijk, het huwelijk voor de burgerlijke stand blijft bestaan, maar hoe je dag vervolgens inricht bepaal je nu echt helemaal zelf. Een feest, uit eten, of zelfs je bruiloftsdiner uit de Lidl folder samenstellen en er gewoon thuis een vrolijke happening mee creëren; het is aanvaard, het mag én het voelt goed! Heerlijk toch, we zijn nu baas over eigen eigen huwelijk, zonder ook maar enigszins een beschaamd gevoel er aan over te houden.

DJ inhuren

Mocht je toch ook voor een feest kiezen, dan voegt live muziek echt iets toe. Live muziek, maar ook een goede DJ, die aanvoelt wat de wens van zijn publiek is en hen weet te verrassen, biedt gewoon een ontzettende meerwaarde. DJ Tom Cosyns is van alle markten thuis (actief in midden-oost Vlaanderen) en weet ieder huwelijksfeest tot een gebeurtenis te transformeren. Vooraf wordt met het bruidspaar de wensen besproken en wordt een schema gehanteerd, waar ook een vrije keuze inhoud van DJ bij aanwezig is, want ook het bruidspaar zelf mag verrast worden.

DJ Tom kan zowel binnen als buitenshuis, in de tuin bijvoorbeeld, een geweldig feest voor het bruidspaar creëren. De keuze is en blijft aan het bruidspaar zelf!